Foto: Adina Malveklint
Foto: Adina Malveklint
Foto: Adina Malveklint
Foto: Adina Malveklint

Ö-liv

11 november 2017 till 18 februari 2018

Öppet tisdag-söndag 11.00-18.00

Gratis entré

I den här utställningen visas fotografier av Adina Malveklint och Ellen Hedberg från öar: Bali, Maui, Öland, Gotland och Island. Det är något speciellt med öar, menar utställarna – det är avgränsade områden som alltid har nära till vatten, och varje ö har sin egen karaktäristik.

Det paradisiska från Bali och Maui blandas med svenska öars exotik, och Islands utomjordiska landskap av eld och is. Bilderna visar med humor och allvar vår vackra och värdefulla värld.

Läs här vad tidningen BMZ skriver om utställningen.

Adina Malveklint – bilder från Bali, Maui, Öland och Gotland

Adina Malveklint tycker om att fånga ögonblicket, det vackra i tillvaron, gärna det humoristiska.

- Jag tycker mer om att fånga det okonstlade och spontana än det uppställda, och vill gärna visa människor deras naturliga yttre och inre skönhet, säger Adina.

Hon har också valt att lyfta fram en problematiserad sida av ö-livet i form av nedskräpning på land och i hav, men balanserat med bilder av medvetenhet och den positiva utveckling som sker.

Bildmotiv som lockar Adina kan vara något vackert, roligt, udda, något som har speciella färger eller ett speciellt ljus, en stämning.

- Om bilden är okej men inte väcker något i mig, så sållas den numera bort. Annars tenderar favoritmotiven att vara det som syns i utställningen: natur, djur, människor – och mat! säger Adina.

Som utbytesstudent i USA studerade hon foto och skoltidningsjournalistik. Hemkommen köpte hon sin första systemkamera och har i perioder arbetat som fotograferande frilansjournalist. Fotointresset har vuxit allt starkare på senare år och årets långresor, varifrån utställningens bilder är hämtade, har inneburit den mest intensiva fotoperioden i hennes liv hittills.

Foto: Ellen Hedberg
Foto: Ellen Hedberg
Foto: Ellen Hedberg
Foto: Ellen Hedberg

Ellen Hedberg – bilder från Island

Ellen Hedberg utbildade sig till konstnär vid Kungliga Konsthögskolan (”Mejan”) i Stockholm. Vårterminen 1996 var hon utbytesstudent på Konsthögskolan i Reykjavik (Myndlistaskólinn) där hon hade tänkt måla och skissa landskap. I stället blev den nyinköpta kameran det främsta redskapet.

- Den isländska naturen är mäktig, vidsträckt och annorlunda, säger Ellen. Hur jag hade lärt mig att måla landskap fungerade inte där. Det var svårt att hitta platser eller utsnitt. Dessutom var det full vinter - och vädret på Island är ombytligt. Ljus och väderförhållanden växlar ständigt.

Bilderna är tagna i Reykjavik och i Islands inland, samt längs de västra och södra kusterna. Några av bilderna är från Hemön, varifrån man kan skymta vulkanön Surtsey, som reste sig ur det kalla Atlanten för bara drygt 50 år sedan.

- Med bilderna jag tog försökte jag få med mig erfarenheten av hur det var att befinna sig på denna annorlunda plats, berättar Ellen. Hur känns det att gå på en väg som aldrig tycks ta slut? Hur utsatt är ett landskap utan träd? Vatten, sten, grus, lava, torkat gräs, mossa, is, snö och ånga.

Hillesgårdens konsthall

Vi visar ofta verk av lokala konstnärer, och vill ge våra besökare möjlighet att se prov på det rika och varierade konstlivet som finns i närområdet. En annan uppgift för konsthallen är att ge ännu icke etablerade konstnärer möjlighet att visa sina verk på ett seriöst sätt.

Här finns kort information om alla våra tidigare utställningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev: