Mandala av Marianne Thulin
Mandala av Ulla Bengtsson

Lust och glädje i mandalan

1 okt. till 15 nov. 2020

Gratis entré. Konsthallen är öppen tisdag till söndag 11.00-17.00.

Marianne Thulin och Ulla Bengtsson väljer "Lust och glädje" som titel på sin utställning med mandalamålningar. En mandala består av en mittpunkt i en cirkel i en kvadrat. Mandalamönster finns till exempel i kristna kyrkor i så kallade rosettfönster, i buddistiska munkars sandmålningar och inom hinduismen.

Många människor har börjat måla eller färglägga mandalor. Utöver att det är lustfullt, kan det också hjälpa till med att hantera ett stressat och pressat vardagsliv.

Ingen mandala blir lik den andra, även om formen är densamma. Och överallt, i naturen, på byggnader och i reklam finns mandalaformer. Marianne Thulin kände att hon hittat rätt när hon började med mandalamålning.

- Målandet är meditativt och kommer inifrån. Jag behöver bara sätta mig ner och leka med passaren, så formas mandalan av sig självt. Jag fascineras över variationsrikedomen av former och färger. Nu håller jag på att lära mig mer om talen och geometrin, så nu går jag på upptäcktsfärd i talens och geometrins värld och finner mängder av olika slags samband. Saker och ting hänger ihop med varandra på de mest förunderliga vis, säger Marianne.

Ulla Bengtsson drabbades av utmattningssyndrom för 15 år sedan och kom i kontakt med mandalamålning under sin rehabilitering.

- När jag började göra mandalabilder fann jag ett sätt att skapa något som nästan alltid blir vackert. Men det jag främst fann var ett sätt att återhämta mig, vilket också gjorde att jag, så småningom, kunde återgå till mitt arbete som präst. Jag har fortsatt att måla och jag har gått flera kurser i mandalamålning och även en ledarutbildning. Därigenom har jag haft glädjen att få genomföra många kurser och "prova på-dagar, säger Ulla.