fbpx
pia_teckn högupplöst besk
Elena Björkenäng

Från underlandet

Bilder i olika tekniker av Elena Wallén Björkenäng och Pia Nordqvist

Vernissage 19 maj klockan 13.00-16.00

Utställning 19 maj till 4 augusti 2019

Gratis entré

 

I sommarens utställning på Hillesgården visar Pia Nordqvist från Åstorp och Elena Wallén Björkenäng från Södertälje bilder i olika tekniker. De har olika ingång i bildskapandet men har ett oplanerat och experimenterade arbetssätt gemensamt. Deras bilder blir som överraskningar.

Pia Nordqvist sysslade mycket med vaxbatik, textilt måleri och fritt broderi i ungdomen, och skapade både bilder och klädesplagg. Hon hade redan då flera utställningar och gjorde mycket på beställning. Hon har arbetat på bibliotek i många år, där hon bland annat gjort en stor mängd kulturprogram för olika åldrar och förestått konsthallen på Åstorps bibliotek.

2006 gick hon en kurs i Vedic Art, och kom därefter igång med att måla. Hennes produktion utvecklades senare till att även omfatta andra konstnärliga uttryckssätt än måleriet. Bland annat skapar hon tredimensionella bilder med dockor, föremål och skräp. Hon tecknar en hel del, och har också utvecklat en teknik för att kombinera tecknande med tredimensionella collage.

- Jag har en förkärlek för sagor och surrealism, och jag tycker att det är intressant när bilden berättar en historia. Jag målar intuitivt och har sällan en färdig idé när jag börjar, säger Pia Nordqvist.

Pia dekorerar också skor. Hon leker sig fram med mönster- och färgsättning och ingen sko blir exakt likadan som den andra.

Facebook: Pinokonst – välkommen till overkligheten

Instagram: Pinokonst

 

Elena Wallén Björkenäng använder måleri som ett verktyg av flera i sitt arbete som symbolpedagog, coach och facilitator. Det är ett hjälpmedel att kommunicera det som det talade ordet inte kan uttrycka – eller det som vi inte är riktigt medvetna om själva.

Ingången i det egna måleriet var inte direkt för henne - att gå en traditionell målerikurs med olja och föreställande måleri var inte hennes grej.

- Det var senare, när jag hade en lite tyngre period i mitt liv, som måleriet blev något som började komma inifrån. Jag brydde mig inte så mycket om vad det blev, det var bara skönt att måla. Ungefär i samma veva började jag på min utbildning till symbolpedagog och då hittade jag ”mitt” sätt att måla, säger Elena.

Hon experimenterar och arbetar lekfullt genom att kombinera tekniker och material. Hon använder allt från akryl till olja, akvarell, collage, kritor på duk, papper och tidningar.

- Jag målar inifrån och ut, och det blir som det ska utifrån hur det är just då. Det är spännande att se de symboler som dyker upp och reflektera över vad de har att säga om mitt liv, säger Elena Wallén Björkenäng.

Webbplats: www.symbolsforsuccess.com

Facebook: Symbols For Success

Prenumerera på vårt nyhetsbrev: