Skip to content

Konsthall

Möten på Borgeby slott

Marianne Schmidt Madsen
 

Möten på Borgeby slott

Verk av två olika konstnärer ställs ut tillsammans på Hillesgården under våren. Målaren och författaren Ernst Norlind och skulptören Inger Schmidt-Madsen var släkt med varandra och verksamma under olika tidsperioder, men de hade fantasin och ett stort frihetsbehov gemensamt.

Ernst Norlind (1877-1952) ville i början av 1900-talet måla det skånska landskapet på ett nytt och innerligare sätt. Han blev så småningom känd som ”storkmålaren”.

Norlinds hustru Hanna öppnade deras hem Borgeby slott utanför Lund för konstnärer och kulturpersonligheter som Ellen Key, Rainer Maria Rilke, Vasilij Kandinskij, Birger Sjöberg och Axel Törneman. Där pågick ständigt ett aktivt sällskapsliv, möten och utbyten av tankar och idéer om bland annat konst, psykologi och filosofi.

Inger Schmidt-Madsen (1927-2012) befann sig ofta på slottet, eftersom hennes mor hade vuxit upp i prästgården mitt emot slottet.

Hennes konstnärliga talang upptäcktes tidigt, och hon uppmuntrades i sin utveckling både av Ernst Norlind och av hans hustru Hanna. Hon var färdigutbildad skulptör när Ernst gick bort på 1950-talet, och hon tog då plats på konstscenen, som vid den tiden var helt dominerad av män. Kanske hämtade hon kraft att göra så genom den stöttning och inspiration som hon hade fått under sina vistelser på Borgeby slott?

Inger var en glad, öppen och äventyrslysten person. Hon studerade konst i Malmö, Stockholm, Köpenhamn och Paris, och hon reste tillsammans med konstnärsvänner eller ensam till Italien, Nordafrika, Schweiz och Norge för självstudier.

Ingers dotter Marianne Schmidt-Madsen har tagit initiativet till den här utställningen, som ett sätt att visa upp sin mor Ingers konstnärskap tillsammans med verk av deras äldre släkting Ernst Norlind. Båda dessa framstående konstnärer har påverkats och inspirerats av livet på Borgeby slott.

– Jag tycker det är värdefullt att på detta sätt lyfta fram två konstnärer från olika tider, som samtidigt var förenade i konsten. Meningen var att ställa ut de här konstverken i Danmark eller på Tomarps kungsgård, men på grund av Covid-pandemin har det inte varit möjligt. Nu är jag väldigt glad att utställningen genomförs på Hillesgården, säger Marianne Schmidt-Madsen.

Utställningen kommer att innehålla målningar av båda konstnärerna och Ingers skulpturer samt tecknade småskisser av människor på hennes dagliga resor med tåget. 

Vernissage på Hillesgården söndag 3 april 14.00-16.00. 

Utställningen pågår till 23 juni 2022.

Gratis entré. Konsthallen är öppen tisdag till söndag 12.00-17.00.

Varmt välkommen!